Beeld André Volten herplaatst

plaatsen kunstwerk CBK4 web

Op vrijdag 27 januari 2017 is een kunstwerk van André Volten herplaatst op het terrein van De Fabriek aan de Ermerweg 88 in Emmen. Het CBK Emmen heeft zich samen met de eigenaren van De Fabriek, M2 Participaties en Zomers Vastgoed, sterk gemaakt voor het herplaatsen van deze sculptuur van André Volten.

 

 

 

Het beeld dateert uit 1954 en was sinds 1955 jarenlang een beeldbepalend kunstwerk aan de Weerdingerstraat in Emmen. Het gemeentebestuur van Emmen heeft het beeld van André Volten in de jaren vijftig na afloop van de tentoonstelling in het Arnhemse Park Sonsbeek naar Emmen gehaald. Toen het beeld op enig moment niet meer aan de Weerdingerstraat kon blijven staan is het verplaatst naar Theater De Muzeval in Emmen. Voorafgaand aan de benodigde restauratie is het beeld langdurig in opslag gegaan. Het beeld is inmiddels volledig gerestaureerd door Corrie van de Vendel van Bureau DSB uit Brummen. De constructivistische sculptuur van André Volten was één van de eerste ruimtelijke werken die hij maakte.

De kunstenaar André Volten (1925-2002) behoorde tot de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de generatie na 1945. Vanaf 1953 hield Volten zich intensief bezig met de rol van de kunst in de openbare ruimte. Dit heeft talrijke constructivistische sculpturen opgeleverd in vele steden in Nederland en daarbuiten. Volten voerde zijn beelden vaak uit in roestvast staal, hij maakte ook gebruik van graniet en cortenstaal. In 1996 kreeg hij de belangrijke Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Zijn werken bevinden zich onder andere in de collecties van het Kröller-Müller Museum, het Lehmbruck-Museum in Duisburg, de Kunsthalle Mannheim en het Skulpturenmuseum Glaskasten in Marl.

Kijk hier het interview met de restaurateur Corrie van de Vendel

Aanmelden nieuwsbrief

 

CBK Emmen en Social Media

CBK Emmen is ook te volgen via Social Media.
Volg ons en blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen. 

facebook twitter

 

 

Onderdeel van Gemeente Emmen

gemeente